Opstart landelijk traineeship bij de Veiligheidsregio’s
Heel veel organisaties hebben te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Zeker wanneer je hele specifieke skills moet bezitten om inzetbaar te zijn is werven een serieuze uitdaging. Vandaag vertellen we je meer over het arbeidsmarktvraagstuk van de Veiligheidsregio’s.
Binnen de Veiligheidsregio’s is omgevingsveiligheid een zeer specialistisch vakgebied waarvoor het moeilijk is de juiste mensen te vinden. Er is ook geen vooropleiding die volledig aansluit op dit vakgebied. Wanneer je hierin komt te werken moet je – in de huidige situatie – eerst twee tot vier jaar in- en externe opleidingen volgen voor je volledig inzetbaar bent en zelfstandig het werk kunt uitvoeren. Bij uitstroom van een medewerker is het moeilijk de vacature in te vullen en ontstaat er een gat van één à twee jaar voordat de functie weer volledig uitgevoerd kan worden. Dat betekent dat nieuwe aanwas nodig is voordat de uitstroom ontstaat. Daarnaast kampt ook de Veiligheidsregio met de krapte op de arbeidsmarkt. Die combinatie maakt dat ze een traineeship willen opzetten waarin trainees in twee jaar vakinhoudelijk opgeleid worden. Daarnaast wil de organisatie inzetten op persoonlijke ontwikkeling binnen het opleidingstraject en daarna. Om dit traineeship vorm te geven is subsidie aangevraagd en gekregen vanuit Ontwikkelbudget Versterking Omgevingsveiligheid. Ook is er binnen de organisatie een projectgroep gestart. Om de groep compleet te maken was de organisatie op zoek naar een deelprojectleider op het gebied van HR. Zodoende sloot Brabant Consultant Kim Tax aan op dit landelijke initiatief via Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Kim vertelt:
“Het is ontzettend tof om dit project mee te mogen draaien. Ik kende de Veiligheidsregio en haar diensten niet zo goed, dus er gaat een wereld voor me open. Binnen deze brede organisatie mag ik me samen met onze werkgroep inzetten voor het beleid rondom de werving en selectie van het traineeship. Hoe pakken we dit aan? Welke mensen hopen we aan te trekken? Hoe ziet een sollicitatieprocedure eruit? Allemaal vragen waarop we antwoorden zoeken en vinden. Binnen het project ligt de focus op het werven van jonge aanwas. We hopen landelijk 12 tot 15 trainees aan te trekken.
Deze opdracht past heel goed bij mij. Via mijn netwerk ken ik veel mensen die kunnen meedenken over bijvoorbeeld de werving, maar ook over de opleidingsvormen rondom persoonlijke ontwikkeling. Dat helpt enorm. Ik zal tot 1 april verbonden zijn aan het project. Daarna kan worden overgegaan op uitvoering waarvoor de organisatie een coördinator wil aannemen. Ik ben heel benieuwd hoe dit traineeship er over een tijdje uit gaat zien! De werving start begin maart, hopelijk kunnen we een aantal enthousiaste professionals aantrekken met affiniteit met techniek.”
Wil je meer weten over het project van Kim voor de Veiligheidsregio’s? Neem dan contact met haar op. Ben je benieuwd geworden naar dit traineeship? Neem dan een kijkje op https://www.brandweer.nl/onderwerpen/traineeship-omgevingsveiligheid/ voor de vacature en andere informatie. Meer weten over Kims expertise? Neem dan contact met ons op.